Към последен брой »
Архив (Бр. 9 (132) 2010г. )

Насаме с...

КОСЬО ФИЛИПОВ

Ако съдбата ти поднесе лимон, направи си лимонада


Още докато разговаряхме с Косьо, избрах тези негови думи за заглавие. В тях прозира някакъв новинарски нюх и подход, съгласете се. Освен това, така изречена, философията му се връзваше с предварителната ми идея да разнищим един живот след драма. Косьо още по телефона побърза да охлади ентусиазма ми: покрай мен няма драми, няма новини, няма жълтурии, едва ли ще съм ти интересен... Настоях на своето: ще си, ще си! И не сбърках. Съдете сами.
- Безкофеиново кафе и цигари - ама че комбинация! Не вярвам, че ако спреш да пушиш, ще напълнееш...
- Повярвай! Имам много примери, дори лични. Преди време, като студент, бях спрял да пуша за две години, защото гаджето ми не пушеше и някак беше кофти, като се целуваме. И така си пълнях, пълнях, пълнях... равномерно и не прекалено видимо. Като дойдох в Нова телевизия, се оказа, че съм станал 110 килограма. Камерата качва, ама 5! Колегите започнаха да ми казват, че трябва да свалям. Реших да започна някаква диета. Божана (б.а. - синоптичката на Нова телевизия и бивша съпруга на Косьо) - тя така или иначе постоянно си е на диета, ме подхвана с една салата от краставица, риба тон и царевица, за да ми се свие стомахът. Няколко месеца ядох само това - сутрин, обед, вечер! И за сватбата станах 80 килограма. Сега съм 90.
- Поглеждаш ли риба тон?
- Хапвам такава салата за разнообразие. Отслабването го направих в периода април - септември и като си извадих есенните дрехи, направо плувах в тях, бяха като палатки. Знаеш ли, тогава промених и номера на обувките си - от 46 на 45.
- Как се поддържаш освен с пушене?
- Не го наричай поддържане, то е някакъв гаден навик. Тя и Елия, дъщеря ми, все  казва: кога ще спреш да пушиш, пак ли пушиш... Обаче аз пуша. А се поддържам с нормален режим на хранене - закусвам вкъщи с кафето така, че да издържа докъм два часа, обядвам салата с пилешка пържола, вечерям нещо леко и чаша бяло вино.
- Щом продължаваш да понасяш салати...
- О, да, ефектът им наистина е впечатляващ.
- Сладкото не те ли изкушава?
- Изкушаваме, как! Обожавам висококалоричните шоколадови торти, но човек трябва да си позволява някакви слабости, нали.
- Коя е голямата ти слабост?
- Елия... Тя е най-хубавото нещо, което имам. Вече е на 6.
- Как я карате?
- Караме я... Тя живее с майка си, но се виждаме постоянно. С Божана сме добри приятели въпреки развода, който е факт вече втора година. Тя пожела да запази моята фамилия, което за мен лично беше странно.
- Елия пита ли защо не живеете заедно?
- Предполагам, че на майка си е задавала такива въпроси и че тя най-нормално й е обяснила, защото го приема съвсем естествено. Елия вижда, че ние сме приятели, и смятам, че това е най-доброто за нея и нейното развитие. Представи си една друга ситуация, в която живеем заедно не заради нея, а въпреки нея в мълчание или скандали... Като вижда, че родителите й са в добри отношения, че са щастливи, че се прегръщат, като се виждат, и се целуват, когато се разделят, във всеки случай е по-добре. 
- Заради нея ли се прегръщате и целувате, когато се срещате?
- Не, не... Просто явно в този живот ние трябва да бъдем само приятели. Нашата любов изгоря в първите осем месеца до сватбата и малко след това, оттам нататък настъпи някакво побъркване, отношенията се размиха, стана напрегнато и все по-мъчно. След това "мъчно", когато сме семейство, решихме да пробваме как ще е, когато не сме заедно по 24 часа. Вариантът сработи и се оказа по-добрият.
- Какъв е твоят урок от всичко, което се случи?
- Урокът ми е, че не трябва да бъркам любовта с влюбването, с моментното, с падалката... Аз съм си паднал по нея, но нали разбираш, че на 23 не съм бил много наясно какво е това любов. Мислил съм си, че едни искри и една луда любов ще ни запазят заедно до края на живота ни. Не, не е така. Просто има други неща, които изграждат една връзка и едва ли не я бетонират. И двамата го разбрахме по-късно.
- Вашата известност каза ли си тогава тежката дума?
- Не, в никакъв случай. Това беше по-добрият вариант. Нужно ли е човек да се измъчва и да побелява на 30, защото не се разбира с партньора си? По-добре да намери друг човек, който ще отговаря на всичките му потребности.
- Все пак мисля, че в случай като вашия известността е отежняващо обстоятелство.
- Защо тя да разграничава нещата? Ние сме нормални хора. Нито сме извънземни, нито сме велики примери с ореоли или ангелски крилца. Една медийна двойка не може да бъде еталон за каквото и да било. Плюс това разводът ни беше по взаимно съгласие, нямаше драми, скандали, съдилища. Просто решихме, че ще се разделим, подадохме молба, насрочиха ни дата, отидохме без адвокати и се разведохме. После седнахме заедно в "Happy"...
- Образцово и щастливо разведени, така ли?
- Да... Препоръчвам го на всички в положение като нашето тогава.
- Знаеш ли как да продължиш оттук нататък?
...

Пълния текст четете в печатното издание...